Kuvanje u ekspres loncu

Ukoliko želite da preskočite uvod, možete skočiti direktno na delove ekspres lonca, uputstvo ili tabelu vremena kuvanja.

Kuvanje u ekspres loncu štedi vreme, novac i električnu energiju. Olakšava i ubrzava pripremu hrane, a čuva ukus, miris i hranljive vrednosti namirnica koje se kuvaju. Još su naše mame i bake spremale tradicionalne gulaše i paprikaše u njemu, a danas ih koriste i vrhunski kuvari!

Kuvanje u ekspres loncu je bolje, brže i zdravije. Ekspres lonac donosi jednostavnu i brzu pripremu ukusnih i hranljivih jela.

Zanimljivost: Kuvanje u ekspres loncu se pokazalo kao najhranljivije.

U poređenju sa tradicionalnim kuvanjem, sporim kuvanjem, čak i kuvanjem na pari, kuvanje u ekspres loncu čuva najveću količinu hranljivih materija iz namirnica. Veruje se da je razlog tome skraćeno vreme termičke obrade usled visokog pritiska.

Prednosti kuvanja u ekspres loncu

 • Štedi vreme
 • Štedi novac
 • Smanjuje angažovanje
 • Čuva hranljivost namirnica
 • Stvara zdrave navike

Štedi vreme

Kuvanje u ekspres loncu odvija se pod povišenim pritiskom. Usled njega voda ključa na 120°C umesto na uobičajenih 100°C.

Što je temperatura viša, vreme kuvanja se višestruko skraćuje, tako da ćete pojedine namirnice kuvati čak i 70% brže, a u proseku 30-50% brže.

Štedi novac

Jednom kada ekspres lonac dostigne željeni pritisak ostatak kuvanja odvija se na sniženoj temperaturi. Ne samo da štedite električnu energiju kraćim kuvanjem, već i ono manje angažuje Vaš šporet.

Smanjuje angažovanje

Najviše vremena u kuhinji izgubi se stalnim obigravanjem oko šporeta – kontrolom, mešanjem, pažnjom da ne zagori, da ne iskipi, da ne napravi nered…

Sa ekspres loncem nema toga! Jednostavno ubacite sve namirnice u njega, podesite ga i ne razmišljate do kraja kuvanja.

Čuva hranljivost namirnica

Kuvanje u ekspres loncu čuva vitamine i minerale veoma značajne za pravilno funkcionisanje organizma. Vaši obroci nisu samo brzo pripremljeni već su i izuzetno zdravi i ukusni, a nema ništa zdravije od kuvane hrane.

Ovi obroci sadrže kuvano povrće i meso sa obiljem minerala, vitamina, zdravih masti i proteina. Kuvana jela i bareno povrće blagotvorno deluju na varenje tako da nema osećaja teškoće u stomaku.

Kuvanim jelima unosimo i tečnosti tako da su čorbasta jela iz ekspres lonca savršeno rešenje tokom cele godine.

Stvara zdrave navike

Često jedemo brzu hranu s nogu, gubimo naviku da zajedno jedemo kuvana jela i porodica nije na okupu. Brza hrana je kalorična i mami nas da je konzumiramo u velikim količinama.

Kuvana jela jedu se sa uživanjem, sporije, samim tim se i zasitimo manjom porcijom, a pritom uživamo u ukusnom jelu u krugu porodice.

Zanimljivost: Za kuvanje u ekspres loncu potrebno je manje vode.

Iako je mnogima ekspres lonac vezan za ideju vodene pare koja prosto “izbija” iz ventila, za kuvanje u ekspres loncu zapravo je potrebno mnogo manje vode. Skraćivanjem vremena kuvanja veća količina vode se zadržava u loncu. Zbog toga je važno pratiti smernice za kuvanje kako bi Vaša jela bila dovoljno gusta.

 

Uređaji iz kategorije ekspres posuđa

Delovi ekspres lonca

Na slici ispod možete videti glavne delove ekspres lonca na primeru modela Magefesa Practika Plus. U zavisnosti od modela i proizvođača, pojedini delovi će se možda razlikovati ali svi imaju slične karakteristike i funkcije.

 1. Poklopac
 2. Crveni senzor pritiska
 3. Radni ventil
 4. Dugme za otvaranje
 5. Drška poklopca
 6. Bočni otvori
 7. Sigurnosni ventil
 8. Guma (zaptivač)
 9. Ručka ekspres lonca
 10. Drška ekspres lonca
 11. Glavna posuda
 12. Dno lonca

Poklopac

Poklopac služi da čvrsto i sigurno zatvori posudu. Na njemu se nalazi nekoliko funcionalnih i sigurnosnih delova. Poklopac ima specijalan način postavljanja uz rotaciju i zaključava se u bezbednom položaju.

Ventil reguliše pritisak unutar lonca. Sa spoljašnje strane pritisak se može kontrolisati radnim delom ventila koji omogućava kontrolu pritiska i brzo ispuštanje pare ukoliko je to potrebno.

Na samom ventilu se nalazi otvor za ispuštanje pare. Kada iz njega izlazi para, to je znak da lonac ispravno funkcioniše. Ne treba ga mešati sa bočnim otvorima na poklopcu koji imaju bezbednosnu funkciju.

Pored ventila nalazi se sigurnosni senzor. Obično je u obliku malog dugmeta ili kapice. Kada je pritisak povišen, dugme je vidljivo. Kada se pritisak dovoljno spusti da je bezbedno skinuti poklopac, dugme se spušta. Obično ga prati i zvučni signal.

Dugme za otvaranje služi za otključavanje lonca kada želite da ga otvorite. Obično funkcioniše samo u jednom smeru, što znači da nije neophodno pritisnuti ga prilikom zaključavanja poklopca ali je neophodno da bi se otključao.

Guma ekspres lonca nalazi se na poklopcu sa unutrašnje strane, između poklopca i posude. Neophodno je da bude ispravno postavljena kako bi pritisak u loncu mogao da se formira. Guma ima i bezbedonosnu funkciju jer u slučaju prevelikog pritiska može da se otkači i oslobodi višak pritiska.

Glavna posuda

Konačno, glavna posuda izrađena je od kvalitetnog materijala, obično INOX-a. Neretko ima i debelo indukciono dno. Unutrašnjost je često gradirana, ili je označena sa MIN, MAX i 1/2. Ove oznake su bitne za kuvanje namirnica i kasnije ćemo ih detaljnije obraditi.

Kuvanje u ekspres loncu

Važna napomena!

Uvek pratite uputstvo za upotrebu svog modela ekspres lonca. Pojedine tehničke karakteristike, kao što je nivo visokog i niskog pritiska ili minimalna količina vode itd., razlikovaće se i između modela istog proizvođača, što može uticati na vreme kuvanja, redosled radnji i sl.

Sva konkretna uputstva u nastavku zasnovana su na modelu Magefesa Practika Plus od 7,5 litara.

Količina vode za kuvanje u ekspres loncu

Postoji minimalna i maksimalna količina tečnosti i namirnica koju morate ispoštovati, i obično zavisi od modela odnosno zapremine ekspres lonca.

Minimalna količina vode za kuvanje u ekspres loncu iznosi 1/4 litra.

Veliki broj modela u unutrašnjosti dodatno ima i oznaku MIN ispod koje ne bi trebalo kuvati.

Manje od toga i može doći do rizika da sva voda ispari i nastane oštećenje ekspres lonca. I pored toga treba obratiti pažnju na tabelu jer pojedine namirnice zahtevaju i veću količinu vode.

Maksimalna količina namirnica u ekspres loncu (voda + sastojci) je 2/3 zapremine.

Pojedine namirnice poput pasulja, pirinča, graška, žitarica i sl., koje upijaju veliku količinu vode, ne smeju se kuvati u količini većoj od 1/2 zapremine.

Veliki broj modela u unutrašnjosti ima oznake MAX za maksimalnu količinu sastojaka i 1/2 za maksimalnu količinu mahunarki, žitarica i srodnih namirnica.

Pravilno postavljanje poklopca za kuvanje u ekspres loncu

Kod većine modela na poklopcu i drški posude postoje oznake u obliku tačke ili strelice koje kada se poklope, poklopac je u pravilnom položaju za zatvaranje. Tada je potrebno samo zarotirati ga (spojiti gornju i donju ručku) dok ne klikne i zaključa se.

Prethodno se treba uveriti da je guma poklopca pravilno postavljena sa unutrašnje strane tako da spreči izlaz pare.

Zanimljivost: Vreme kuvanja duže je u planinskim naseljima.

Zbog uticaja vazdušnog pritiska okruženja, vremena kuvanja nekada je potrebno prilagoditi ukoliko se nalazite na nadmorskoj visini od i preko 1000 m, i to +5% na svakih 300 m nadmorske visine. Tako će se juneći gulaš u Beogradu kuvati 20 min., na Zlatiboru 21 min. a na Kopaoniku 23 min. Što je vreme kuvanja duže, razlika postaje izraženija.

Podešavanje ekspres lonca prilikom kuvanja

Nakon što ste dodali sve namirnice, neophodnu količinu vode i sigurno zatvorili ekspres lonac, vreme je za kuvanje!

Pre nego što postavite posudu na ringlu, potrebno je da okrenete radni ventil na poziciju za kuvanje. Većina modela imaće jednu ili dve pozicije za kuvanje, poziciju za ispuštanje pare i nultu poziciju.

Na nultoj poziciji ne dolazi do stvaranja pritiska i možete koristiti ekspres lonac kao običnu posudu za kuvanje. Nulta pozicija je takođe jedina na kojoj je dozvoljeno skidanje poklopca, i to samo ukoliko indikator (senzor pritiska) pokazuje da pritisak nije povećan.

Pozicija za kuvanje I (60 kPa) je namenjena za pirinač, pastu, ribu i osetljivije namirnice. Pozicija II (100 kPa) je namenjena za meso, mahunarke i zahtevnije namirnice. Ukoliko model ekspres lonca ima samo jednu poziciju za kuvanje, obično se radi o poziciji I.

Pozicija za ispuštanje pare koristi se nakon kuvanja za osetljivije namirnice koje se moraju odmah izvaditi iz vode. Generalno, preporučuje se da se nakon kuvanja ekspres lonac uvek ostavi da se ohladi dovoljno da pritisak sâm spadne.

Pozicija za ispuštanje pare može ubrzati ovaj proces ali ispušta veliku količinu pare odjednom i morate biti oprezni na koju stranu je okrenut ventil kako ne biste oparili ruke ili lice. Većina modela paru ispušta na gore ali pojedini i napred.

Kuvanje u ekspres loncu

Nakon što ste podesili ekspres lonac na poziciju I ili II (možete u tabeli ispod videti koja pozicija je najbolja za koja jela), spustite ga na ringlu i uključite je na maksimalnu temperaturu ili jedan podeok ispod nje. Dok se ekspres lonac greje, u njemu se stvara pritisak i ispušta vazduh.

U jednom trenutku, u zavisnosti od količine tečnosti i veličine ekspres lonca, senzor pritiska će iskočiti kao signal da se pritisak stvorio. Nakon toga iz ventila će krenuti i da se ispušta para. To nam je znak da smanjimo vatru na minimum i počnemo da računamo vreme kuvanja.

Dok je u toku kuvanje u ekspres loncu, poklopac se ne skida! Sve namirnice dodaju se istovremeno i pritisak se ispušta tek na kraju kuvanja.

Moguće je na samom početku iskoristiti posudu da propržite luk ili zapečete meso pre nego što dodate ostale sastojke i vodu, i nakon kuvanja dodati začine, zapršku i još malo dokuvati bez poklopca da se svi ukusi bolje sjedine, ali to zavisi od recepta i ne računa se u kuvanje pod pritiskom.

Otpuštanje pritiska i skidanje poklopca

Redosled radnji za otvaranje ekspres lonca je sledeći:

 • Uklanjanje sa ringle
 • Otpuštanje pritiska unutar lonca
 • Čekanje da se kapica senzora spusti
 • Okretanje ventila na nultu poziciju
 • Skidanje poklopca

Najjednostavniji i najsigurniji način za otpuštanje pritiska u ekspres loncu je da ga skinete sa ringle i prosto ostavite da se ohladi. Ovaj proces možete ubrzati tako što ćete ekspres lonac staviti pod mlaz hladne vode (tako da ne ulazi u ventil). Hlađenjem dolazi do kondenzacije pare i pritisak se prirodno smanjuje.

Alternativa je da ventil pomerite na poziciju za ispuštanje pare. Ovaj način, kao što smo pomenuli, preporučuje se za namirnice koje ne bi trebalo da dugo stoje u vodi. Takođe se ispušta i veća količina pare pa morate to činiti oprezno!

Kada se pritisak dovoljno spusti kapica senzora će upasti i to je signal da možete skinuti poklopac. Tek kada se kapica senzora spusti možete okrenuti ventil na nultu poziciju i otvoriti ekspres lonac!

Poklopac oslobađate tako što pritisnete dugme za otključavanje i zarotirate poklopac u suprotnom smeru u odnosu na zatvaranje. Poklopac uvek otvarate od sebe! Moguće je da je u ekspres loncu ostala manja količina pare ili kondenzovane vode na poklopcu.

Kada je poklopac skinut, možete začiniti jelo, poslužiti ga ili presuti u druge posude za odlaganje ili kasnije posluženje. Jelo možete ostaviti i u ekspres loncu do posluženja ali preporučljivo je što pre oprati posudu i poklopac jer ćete mu tako značajno produžiti radni vek.

Tabela za kuvanje u ekspres loncu

Vreme kuvanja u ekspres posuđu može zavisiti od brojnih faktora – količine i veličine namirnica (manji komadi mesa ili krompira će se brže kuvati od većih, recimo), njihove svežine, kombinacije, količine vode, ličnog ukusa, starosti modela ekspres lonca itd.

Informacije u tabeli ispod uzmite kao okvirne, a u praksi ili praćenjem konkretnih recepata možete pronaći tačna vremena za svako jelo koje želite da pripremite.