Samosa pitice iz aparata
Samosa pitice su izuzetno zanimljivo i interesantno jelo, neobičnog oblika, prelepog mirisa i intezivnog ukusa.
Samosa pitice su trouglići od tankog testa punjeni dinstanim i po želji začinjenim povrćem. Mogu se puniti i začinjenim mesom svih vrsta. Podjednako su ukusne sa nadevom od svinjskog, junećeg, pilećeg ili jagnećeg mesa.
Prepoznatljive su po svojim oštrim ivicama i po svom karakterističnom obliku trougla.
Obično se prave od domaćeg tankog testa, lisnatog testa ili kora za pitu i gibanicu. Izvanredno su hrskave i mekane istovremeno, neodoljivog ukusa i zlatno-rumene boje.
Idealno idu uz razne soseve i ljute umake.
Sa slatkim nadevom od jabuke ili bundeve, samosa pitice idealne su kao grickalice ili desert uz kafu i čaj. Pitice punjene različitim kombinacijama povrća uz čašu jogurta savršen su doručak ili večera, a pitice punjene mesom uz pikantan sos idealno mogu zameniti ručak.
Uživajte u neverovatnom ukusu i neobičnom obliku Vaših pitica svaki put.
Samosa pitice iz aparata, iz rerne ili friteze?
Prednost pitica iz aparata je to što ne morate savijati kore. Dovoljno je položiti ih na dno aparata, staviti nadev odnosno punjenje po želji, pokriti drugim slojem kore i peći. Tokom pečenja trouglovi se sami formiraju u kalupu aparata.
Aparat za samosa pitice možete pronaći u našoj prodavnici.Druga opcija je pečenje pitica u rerni ili prženje u fritezi (ulju). Koji način odaberete zavisi samo od Vašeg ukusa i koliko kalorične želite da pitice budu.
Pečenje u rerni je bolje za meko testo koje dodatno naraste tokom pečenja, dok je u fritezi bolje za tanje, hrskavo testo. Koju god opciju da odaberete, morate prethodno saviti pitice. Detaljno uputstvo o tehnici savijanja možete pronaći na sledećem linku.
Samosa pitice sa povrćem
Sastojci:
- 300 g belog krompira
- 100 g smrznutog graška
- crni luk
- 2 čena belog luka
- vegeta i biber po ukusu
- peršun
- ljuta papričica po želji
- mešavina začina po želji (kari, kim, susam, korijander, đumbir u prahu…)
- 1/2 kg brašna
- 2 dl ulja
- mlaka voda
- prstohvat soli
Priprema:
Tanko testo možete napraviti i po sopstvenom receptu ili umesto njega koristiti gotovo lisnato testo ili heljdine kore. Testo podelite na dva dela.
Brašno u dubljoj posudi na sobnoj temperaturi u sredini udubimo i posolimo udubljenje. Dodajemo ulje i dok mesimo testo dodajemo mlaku vodu i postepeno mesimo brašno sve dok se ne dobije kompaktna glatka masa.
Testo podelite na dva dela, premažite uljem i ostavite pola sata da odstoji. Nakon pola sata oklagijom razvucite testo na veličinu grejne ploče aparata za pitice .
Iseckati krompir na kockice i skuvati ga. U tiganju na ulju propržiti crni i beli luk. Dodajte krompir i uz stalno mešanje na tihoj vatri dodajte grašak, vegetu, biber, začine i ljutu papričicu po ukusu. Na kraju dodajte peršun.
Krompir često hoće da se zalepi za dno. U tom slučaju dodajte malo vode. Dinstajte sve još malo dok voda ne ispari.
Oklagijom razvucite deo testa i stavite ga preko grejne ploče aparata za pitice, napunite testo filom, a potom drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Poslužite samosa pitice sa ljutim kečapom.
Samosa pitice sa slaninom i povrćem
Sastojci:
- gotovo lisnato testo ili heljdine kore
- 300 g belog krompira
- 100 g smrznutog graška
- 1-2 šargarepe
- 100 g slanine ili više po ukusu
- 100 g mladog ili feta sira
- vegeta, so i biber po ukusu
- peršun
- mešavina začina po želji (kari, kim, susam, korijander, đumbir u prahu…)
Priprema:
Tanko testo možete napraviti i po sopstvenom receptu ili umesto njega za samosa pitice možete koristiti gotovo lisnato testo ili heljdine kore.
Na laganoj vatri kuvati grašak i narendanu šargarepu. U drugoj posudi kuvati krompir i slaninicu iseckanu na sitne kockice dok voda ne ispari i dok se krompir ne pretvori u kašu, a potom dodati skuvan grašak sa šargarepom.
Promešati i dodati sir, vegetu, so, biber, mešavinu začina i peršun. Promešati da se sastojci sjedine.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče samosa aparata za pitice. Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite pitice u samosa aparatu za pitice dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Poslužite sa kečapom ili pavlakom.
Samosa pitice sa piletinom i pečurkama
Sastojci:
- gotovo lisnato testo ili heljdine kore
- 300 g pilećeg belog mesa na kockice
- 200 g pečuraka
- crni luk
- vegeta, so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganju na tihoj vatri dinstati crni luk. Dodati pileće meso iseckano na sitne kockice i pečurke i nastaviti dinstanje.
Dinstati dok voda iz pečuraka ne ispari. Na kraju dodati vegetu, so i biber.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče samosa aparata za pitice. Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u samosa aparatu za pitice dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Poslužiti sa pavlakom i kiselim krastavčićima.
Samosa pitice sa mesom
Sastojci:
- gotovo lisnato testo ili heljdine kore
- 400 g mlevenog mesa po izboru
- crni i beli luk
- šaka graška
- vegeta, so i biber po ukusu
- peršun
Priprema:
U tiganju na tihoj vatri dinstati crni luk. Dodati mleveno meso i grašak i nastaviti dinstanje. Na kraju dodati vegetu, so, biber, sitno seckan beli luk i peršun. Dinstati dok voda ne ispari.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Poslužiti pitice sa umakom od sitno seckanog krastavca, belog luka i pavlake.
Samosa pitice sa krompirom
Sastojci:
- gotovo lisnato testo ili heljdine kore
- 300 g belog krompira
- crni luk
- so po ukusu
- 2 kašičice crnog mlevenog bibera
Priprema:
U tiganju na tihoj vatri prodinstati crni luk.
Skinuti luk sa vatre i dodati skuvan krompir krupno izrendan. Dodati so i biber i promešati.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Poslužite pitice sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Samosa pitice sa pečurkama
Sastojci:
- gotovo lisnato testo ili heljdine kore
- 500 g pečuraka
- praziluk (beli i zeleni deo)
- 1 jaje
- vegeta, so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganju na tihoj vatri prodinstajte praziluk iseckan na kolutiće. Dodajte pečurke i dinstajte sve dok voda ne ispari.
Dodajte vegetu, so i biber. Na kraju dodajte jaje i sve lagano promešajte.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče samosa aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Pitice poslužite sa pavlakom.
Samosa pitice sa sirom
Sastojci:
- gotovo lisnato testo ili heljdine kore
- 400 g sira
- 2 jaja
- 180 ml pavlake
- so po ukusu
Priprema:
Izrendajte kačkavalj (ili izdrobite sir), posolite, dodajte jaja i pavlaku i viljuškom mutite dok se smesa ne ujednači.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Pitice poslužite uz čašu jogurta.
Samosa pizza pitice
Sastojci:
- gotovo lisnato testo ili heljdine kore
- 400 g sitnog sira
- 2 jaja
- 150 g seckane šunke
- 100 g sitno seckane slanine
- origano po želji
- kečapa po želji
Priprema:
Pomešajte jaja sa sitnim sirom i lagano promešajte smesu. Zatim dodajte šunku, slaninu, kečap i origano. Promešajte da dobijete ujednačenu smesu.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Pitice poslužite uz kečap.
Slatke samosa pitice sa jabukama
Sastojci:
- gotovo lisnato testo
- 1 kg nakiselih jabuka
- 2 kesice vanilin šećera
- 5-6 kašika šečera
- 1 kesica cimeta
- 4 kašike griza
- prah šećer
Priprema:
Narendati jabuke, a zatim dodati šećer, vanilin šećer, griz i cimet. Sve lagano promešati kašikom.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite pitice u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Gotove pitice posuti prah šećerom i poslužiti uz šolju mleka, čaja ili kafe.
Samosa pitice sa bundevom
Sastojci:
- gotovo lisnato testo
- 1/2 kg rendane bundeve
- 150-200 g mlevenih oraha
- 4 kašike griza
- 1 kašičica cimeta
- 2 kesice vanilin šećera
- 6 kašika šećera
- suvo grožđe po želji
Priprema:
Pomešati narendanu bundevu sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati griz, orahe i cimet. Na kraju dodati suvo grožđe po želji
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatudok ne dobiju zlatno žutu boju.
Gotove pitice posuti prah šećerom i poslužiti uz šolju mleka, čaja ili kafe.
Samosa pitice sa makom
Sastojci:
- gotovo lisnato testo
- 1/4 kg mlevenog maka
- 50 g suvog grožđa
- 4 jajeta
- kiselo mleko
- 100 ml ulja
- prašak za pecivo
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- kora limuna
Priprema:
Penasto umutite jaja, pa dodajte kiselo mleko, ulje, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, narendanu koru limuna, mleveni mak i suvo groždje. Promešajte.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Gotove pitice pospite prah šećerom.
Samosa pitice sa višnjama
Sastojci:
- gotovo lisnato testo
- 1/2 kg očišćenih višanja
- 150 gr šećera
- 2 kašike brašna
- komadić putera ili margarina
- sok i kora od pola limuna
Priprema:
Na laganoj vatri od šećera i višanja skuvajte kompot, dodajte narendanu koru limuna i sok od limuna. Polagano uz stalno mešanje dodajte margarin i brašno. Mešajte dok se masa ne zgusne.
Lisnato testo podelite na dva dela, razvucite jedan deo oklagijom, a potom ga stavite preko grejne ploče aparata za pitice.
Napunite testo filom, a zatim drugi deo testa razvucite preko testa napunjenog filom, zatvorite aparat i pecite u aparatu dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Gotove pitice pospite prah šećerom.
Preporučeni aparat:
Zašto aparat za samosa pitice?
Samosa pitice iz aparata gotove su brže, ne morate grejati rernu samo zbog njih, i ispaće uvek savršeno, bez neuspelih pokušaja. Sve recepte možete pripremiti i na tradicionalan način, u rerni ili vrelom ulju, ali imajte u vidu da svi recepti zahtevaju prethodno savijanje testa koje Vam sa aparatom nije potrebno.