Uskrs ili Vaskrs je najveći i najlepši hrišćanski praznik kada se podsećamo Isusovog stradanja i slavimo njegovo vaskrsnuće. Idealna prilika da se cela porodica okupi i uživa u nedeljnom ručku i u kucanju uskršnjim jajima. Kod pravoslavnih hrišćana Uskrs najranije može biti 4.aprila, a najkasnije 8.maja, dok kod katoličih hrišćana Uskrs je uvek između 22. marta i 25. aprila. Uskrs u 2021. godini po gregorijanskom kalendaru pada u nedelju 04. aprila, dok po julijanskiom kalendaru pada u nedelju 02. maja 2021. godine.

Posni recepti za Uskrs

Mrsni recepti za Uskrs

Četrdesetodnevni post

Za vernike je bitan i četrdesetodnevni post koji prethodi Uskrsu. Za vreme posta treba očistiti telo i dušu, negovati ljubav prema bližnjima, oprostiti svojim neprijateljima, izmiriti se sa zavađenima, kako biste čista srca mogli praznovati Uskrs i vaskrsenje Isusa Hrista.

Cvetna nedelja

Nedelju dana pre Uskrsa obeležava se Cvetna nedelja, dan kada je Isus Hrist ušao u Nazaret sa svojim učenicima, a narod ga dočekao pozdravljajući ga palminim i maslinovim grančicama. Palmine i maslinove grančicama zamenjene su vrbinim grančicama koje se nose u litijama još od VI veka. Za Cvetnu nedelju se vezuje i običaj oblačenja slamnate lutke u mladu nevestu koju devojke uz pesme prošetaju kroz selo, a zatim bacaju u vodu ili spale. Na ovaj način se ispraća zima i bolesti i dočekuje proleće grančicama ukrašenim šarenim trakama.