Zapečene palačinke: Savršene slane i slatke poslastice
Zapečene palačinke su izuzetno popularno i veoma zanimljivo jelo. Brzo se spremaju, a veoma su ukusne. Idealne su za doručak, večeru ili kao zamena za ručak. Savršene su kao užina i nezamenljive kao poslastica!
Zapečene palačinke mogu biti slatke i slane.
Za slane zapečene palačinke, napunite ili premažite palačinke sirom, kajmakom, ruskom salatom; Ukus obogatite pršutom, šunkom, kulenom, pečurkama; Poredjajte ih u pleh ili vatrostalnu posudu, prelijte prelivom po ukusu i pospite kačkavaljem.
Preliv za slane zapečene palačinke napravite od jaja, mleka, jogurta ili pavlake za kuvanje. Ubacite ih u vrelu rernu i za par minuta kuhinja će biti ispunjena neodoljivim mirisom koje samo one poseduju.
Za slatke zapečene palačinke, nafilujte palačinke kremom, medom, džemom; Uvijte ih u rolnice, pospite šećerom, orasima, cimetom, kokosom, poređajte u pleh i prelijte prelivom od mleka ili slatke pavlake; Zapecite u rerni, a potom gotove palačinke ukrasite i poslužite sa šlagom i sladoledom.
Iznenadite goste ili obradujte porodicu i poslužite im slatke ili slane zapečene palačinke. Imaju neodoljiv i nezaboravan ukus i sigurno ćete u njima uživati!
RECEPTI ZA ZAPEČENE PALAČINKE
- Osnovni recept za palačinke
- Zapečene palačinke sa sirom
- Zapečene palačinke sa mesom
- Zapečene palačinke sa piletinom i šampinjonima
- Zapečene pizza palačinke
- Zapečene palačinke sa pavlakom
- Zapečene palačinke sa orasima
- Zapečene palačinke sa pudingom
- Zapečene palačinke sa eurokremom i plazmom
- Zapečene palačinke sa džemom
Osnovni recept za palačinke
Sastojci:
- 200 gr mekog brašna (tip 400)
- 2 dl mleka
- 1-2 dl kisele vode
- 1 dl ulja
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Priprema:
U posudu stavite brašno, so, šećer, a potom jaja i mleko. Počnite sa mešanjem, zatim sa mućenjem i postepeno dodajte kisele vode dok smesa ne postane homogena.
Nastavite sa mućenjem dok potpuno ne nestane grudvica. Kiselu vodu dodajte dok testo ne postane tečno i kremasto.
Nakon što ste dobili testo željene gustine, dodajte ulje i dobro promešajte. Idealno je da testo odstoji dvadesetak minuta pre pečenja palačinki.
Na blago nauljeni i dobro zagrejani tiganj ili aparat za palačnike sipajte kutlaču testa i raširite po grejnoj površini. Čim se testo zapeče, prevrnite ga, ispecite sa druge strane i odložite na ravni tanjir. Ponovite proces dok ne potrošite testo.
Zapečene palačinke sa sirom
Sastojci:
- 10-12 palačinki
- 250 gr sitnog sira
- so po potrebi
- 3 jajeta
- 200 ml jogurta
- kačkavalj (po želji)
Priprema:
Smesu za palačinke pripremite po Vašem omiljenom receptu (iznad možete naći naš preporučeni recept za palačinke).
Umutite jedno jaje sa sirom i posolite po želji. Svaku palačinku nafilujte ovim premazom, urolajte i poređajte u pleh ili vatrostalnu posudu. Preostala jaja umutite sa jogurtom, prelijte palačinke i po želji pospite kačkavaljem.
Peći u rerni na 200°C oko 20 min.
NAPOMENA: Ukoliko očekujete goste i želite lepšu prezentaciju Vašeg kulinarskog umeća, možete pre pečenja palačinke iseći popreko na dva ili tri dela i poređati ih uspravno u pekaču. To ne samo da će vizuelno bogatije izgledati već može biti praktičnije rešenje ukoliko imate manji a dublji pekač na raspolaganju.
Zapečene palačinke sa mesom
Sastojci:
- 10-15 palačinki
- 500 gr mešanog mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 jajeta
- 2 kisele pavlake
- so, biber i vegeta po želji
- peršunov list
Priprema:
Luk iseći na sitne kockice, malo ga propržiti na ulju i potom dodati mleveno meso. Mleveno meso dinstati uz stalno mešanje sve dok iz njega ne ispari sva tečnost. Na kraju dodati iseckan peršun, so, biber i vegetu po želji.
Svaku, prethodno spremljenu palačinku prvo premazati kiselom pavlakom, a potom dodati i oko dve kašike nadeva od mlevenog mesa. Rolati palačinke i ređati u podmazan pleh.
Jaja umutiti sa preostalom pavlakom i preliti palačinke. Palačinke staviti u zagrejanu rernu na 200°C i sačekati oko 15-tak minuta da se zapeku i porumene.
Gotove zapečene palačinke poslužite uz čašu jogurta.
Zapečene palačinke sa piletinom i šampinjonima
Sastojci:
- 300 g pilećeg belog mesa isečenog na kockice
- 200 g šampinjona
- 400 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 1 ceo praziluk (zeleni i beli deo)
- 20 g putera
- so i biber po želji
Priprema:
Kratko na ulju propržiti praziluk isečen na kolutove. Dodati pileće belo meso i pečurke i nastaviti dinstanje. Na kraju dodati začine po ukusu.
U drugoj posudi na tihoj vatri istopiti puter, dodati brašno i uz stalno mešanje lagano dolivati mleko i kuvati do željene gustine.
Polovinu ovog sosa dodati piletini sa šampinjonima, promešati i zatim ovim nadevom filovati prethodno ispečene palačinke.
Palačinke ređati u podmazan pleh, preliti preostalim bešamel sosom i zapeći ih u rerni na 200°C oko 15 minuta.
Zapečene pizza palačinke
Sastojci:
Za nadev
- 200 gr šunke za picu
- 200 gr kačkavalja
- 200 gr kečapa
- origano
Za preliv
- 200 gr kisele pavlake
- 200 gr kačkavalja
- 2 jajeta
- kečap
- so
- origano
Priprema:
Po željenom receptu pripremiti 12 palačinki.
Palačinke namazati kečapom, poređati šunku, narendati kačkavalj i posuti sa malo origana. Zarolati i naređati u blago zauljeni pekač.
U posudi ručno umutite jaja, pavlaku, 50 gr izrendanog kačkavalja i malo soli za preliv.
Ukoliko imate manji pekač možda ćete morati da naređate palačinke u dva reda. U tom slučaju premažite prvi red sa pola preliva, a ostatkom drugi red.
Zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 10-15 minuta, potom izvaditi, preliti kečapom, posuti ostatkom kačkavalja i origanom, i vratiti u rernu još 10-15 minuta.
Zapečene palačinke sa pavlakom
Sastojci:
- 10-12 palačinki
- 250 g šunke
- 250 g kačkavalja
- 400 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Svaku palačinku napuniti šunkom i kačkavaljem. Preklopiti u trouglove ili kvadrate i poređati u prethodno podmaznu vatrostalu posudu ili pleh.
Preliti palačinke pavlakom za kuvanje i zapeći ih u rerni na 200°C dok ne porumene.
Pre posluženja možete ih ukrasiti iseckanim mladim lukom.Izuzetno jednostavne, brze, a veoma ukusne zapečene palačinke!
Zapečene palačinke sa orasima
Sastojci:
- 18 kašika mlevenih oraha
- 18 kašika šećera
- 700 dl mleka
Priprema:
Ispeći palačinke po omiljenom receptu (oko 12 komada).
Svaku palačinku posuti 1 kašikom oraha i 1 kašikom šećera.
Urolati ih, poređati u keramičku ili vatrostalnu posudu u jedan red, pa posuti sa po 2-3 kašike šećera i oraha. Ređati drugi, treći red i svaki red posuti orasima i šećerom.
Na kraju preliti mlekom i ostaviti malo da upiju tečnost.
Zapeći u rerni dok ne porumene na 200°C oko 15 minuta.
Zapečene palačinke sa pudingom
Sastojci za fil:
- 2 jajeta
- 300 gr neslanog sira
- 100 gr šećera
- 50 gr suvog grožđa
- 1 vanilin šećer
- narendana kora limuna (po želji)
- prstohvat soli
Sastojci za preliv:
- 400 ml slatke pavlake za kuvanje
- 1 kesica pudinga od vanile (ili drugog po izboru)
- 2-3 kašike šećera
Priprema:
Potopite suvo grožđe u mleko. Ostavite ga da odstoji u mleku 15 minuta, pa ga ocedite.
Odvojite belanca od žumanaca i sa prstohvatom soli čvrsto ih umutite. Žumanca sa šećerom i vanilin šećerom penasto umutite i lagano dodajte belancima.
Sir prethodno procedite, pa ga zajedno sa suvim grožđem i narendanom korom limuna dodajte umućenim belancima i žumancima.
Filujte palačinke ovim nadevom, urolajte ih i poređajte u posudu za pečenje.
Na kraju, ručno pomešajte slatku pavlaku sa šećerom i pudingom od vanile (u prahu) i prelijte palačinke. Pospite palačinke orasima, bademima ili kokosom po želji i zapecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.
Zapečene palačinke sa eurokremom i plazmom
Sastojci:
- 2 dl slatke pavlake
- 450 gr eurokrema
- 200-250 gr mlevene plazme
- mleveni ili seckani orasi, bademi ili kokos po želji
- 10-15 palačinki
Priprema:
Pripremite palačinke po sopstvenom receptu.
Svaku palačinku premažite eurokremom, pospite plazmom i urolajte.
Poređajte palačinke u podmazanu posudu za pečenje i prelijte ih umućenom slatkom pavlakom. Po želji palačinke pospite orasima, bademima ili kokosom.
Zapecite palačinke u rerni oko 10 minuta.
Zapečene palačinke sa džemom
Sastojci:
- 10-12 palačinki
- 200 ml slatke pavlake
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- džem po izboru
- cimet po želji
Priprema:
Prethodno pripremljene palačinke namažite džemom po izboru i pospite cimetom po želji.
Urolajte palačinke i poredjajte ih u prethodno podmazan pleh ili posudu za pečenje.
Ručno umutite jaje, dodajte vanilin šećer i slatku pavlaku i prelijte palačinke.
Zapecite ih u rerni na 200°C oko 15 minuta.